vineri, 13 octombrie 2017

ŞEZĂTOARE:Goblenul si arta lucrului manual


Acestă idee de ŞEZĂTOARE mi s-a înfiripat în minte în urmă cu aproape un an, când am fost invitată la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” din Braşov,  să mi se înmâneze un PREMIU: “Monica ANDRIESEI”, pentru rezultate deosebite în munca de BIBLIOTECAR.
  Am găsit în bibliotecă, cu acea ocazie deosebită din viaţa mea, un grup de DOAMNE INIMOASE, din tot judeţul BRAŞOV, nu doar din oraş, îmbrăcate în frumosul port popular tradiţional care participau la o şezătoare în Bibliotecă. Şi nu doar participau! Efectiv lucrau iile tradiţionale zonei din care proveneau, sau diferite  lucruri de artă populară tradiţională.
  Atunci mi-a încolţit IDEEA! Dar, de la o idée şi până la a putea aplica şi în zona noastră, zonă unde nu se mai păstrează PORTUL POPULAR,  această tradiţie a şezătorii a fost mai greu  de pornit! După căutări şi discuţii îndelungate cu eventuale participante, am reuşit să  inaugurăm  această primă şezătoare din bibliotecă, intitulată “GOBLENUL şi arta lucrului manual”. Am pornit cu GOBLENUL pentru că avem în localitate multe doamne care se ocupă cu această artă a “picturii cu acul şi aţa”, aşa cum mai este ea denumită, şi nu numai goblen!Împletitul şi croşetatul  mai sunt încă îndeletniciri ce pasionează doamnele şi domnişoarele din Stelnica.
      Această activitate ce face parte din tradiţia bunicilor şi străbunicilor, este menită să refacă atmosfera şezătorilor de altădată din satul românesc şi vom încerca să le valorificăm prin întâlniri  lunare, atractive,  de demonstraţii meşteşugăreşti şi expoziţii ale lucrărilor realizate de participanţi.

   În ziua stabilită a ȘEZĂTORII din BIBLIOTECĂ au răspuns invitației noastre de a reînvia frumosul OBICEI al ȘEZĂTORILOR o parte din doamnele pasionate de ARTA LUCRULUI MANUAL.În frunte cu doamna Primar Fănica Decu, doamna contabil, Geta Stroe, doamna Prof. Gabriela Vișoiu şi alte doamne iubitoare de arta populară  am inaugurat PRIMA ȘEZĂTOARE din ceea ce ne dorim să devină o activitate ce se va desfășura în fiecare din lunile de toamnă târzie, iarnă și până în primăvară. 


 Vă mulțumesc tuturor pentru implicare și participare și așteptăm cu drag și alte doamne și domnișoare ce se îndelnicesc cu aceste meșteșuguri, să se alăture grupului de hărnicuțe și iubitoare de frumos şi arta populară.

  Următoarea ȘEZĂTOARE s-a stabilit deja pentru data de 23 noiembrie 2017 la orele 13.30.


Mare ar fi bucuria dacă aţi dori să participaţi în număr cât mai mare la acest program cultural de suflet, ce se va desfăşura LUNAR în Bibliotecă, unde frumuseţea goblenurilor realizate de localnice, a obiectelor de artă populară, a obiceiurilor, atrag întotdeauna pe cei ce doresc să redescopere atmosfera de sărbătoare din satul de altădată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu