ISTORIE, TRADIŢIE ŞI CREDINŢĂ LA STELNICA

Artă populară şi tradiţie folclorică la Stelnica – 25 martie 2018   
    Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa în colaborare cu Primăria comunei Stelnica şi Biblioteca "ION GHELU DESTELNICA"  a organizat azi, duminică, 25 martie 2018, în zi de mare sărbătoare a BUNEI VESTIRI la Căminul Cultural din satul Maltezi (comuna Stelnica) manifestarea cultural-artistică Istorie, tradiţie și credință în Stelnica“.
Ajunsă la cea de-a 24-a ediţie manifestarea urmăreşte promovarea cântecelor şi dansurilor populare, clăcilor şi şezătorilor, a ritualurilor, credinţelor populare, datinilor şi obiceiurilor de peste an sau a celor practicate la marile sărbători religioase, a meşteşugurilor, toate nestemate ale culturii noastre tradiţionale, simbol al existenţei şi statorniciei noastre pe aceste meleaguri.


   Și cum o zicală veche spune că : 
”DACĂ NU ȘTII CE AI FOST, DE UNDE ȘTII CE AI SĂ DEVII?”, este o datorie de onoare a noastră să descoperim în vetrele folclorice din Câmpia Bărăganului toate aceste comori spirituale ale neamului, de o neasemuită frumuseţe şi originalitate, în cadrul unor proiecte de cercetare şi valorificare a patrimoniului cultural românesc.


     MOMENTE DIN TIMPUL DESFĂȘURĂRII EVENIMENTULUI:
Cei care au participat la acest eveniment deosebit au avut prilejul să retrăiască atmosfera de odinioară a satului ialomiţean.

În program: vernisajul expoziţiei de artă populară, ȘEZĂTOAREA la ROMÂNI, scurt program artistic interpretat de către ”Mugurași de Stelnica”, eleve ale Școlii Gimnaziale Maltezi instruite de către domnul Prof. Lalu Marian, şi un spectacol folcloric susţinut de ansamblul „Doina Bărăganului“.
    Mulțumesc pentru implicare și susținere doamnei Primar, Fănica Decu, domnului fost Primar Costel Brateș care a susținut și susține în continuare toate activitățile culturale desfășurate în comuna noastră și nu în ultimul rând Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa pentru faptul că au ales localitatea nostră și au depus tot efortul să scoatem la lumină,din LADA de ZESTRE a POPORULUI ROMAN aceste  NEPREȚUITE VALORI ale Traditiei Populare .
MULTUMIRI TUTUROR FAMILIILOR CARE AU COLABORAT PENTRU REALIZAREA MATERIALULUI DE PROMOVARE ȘI PENTRU OBIECTELE TRADIȚIONALE CE AU CONSTITUIT VERNISAJUL EXPOZIȚIEI DE ASTĂZI DIN CĂMINUL CULTURAL:

  Primar DECU FĂNICA             VĂLEANU ANI TITELA
  IPATE CONSTANTINA                 DECU ELEONORA
     PAŞCA ELENA                   ROŞU ŞTEFANA CARMEN
  BARBU MARIA                    DUMITRAŞCU STELIANA
MARIN ALEXANDRINA               VĂLEANU RAMONA
 LUPU VASILICA                     MITAN FLORENTINA
        PETRE ELENA                      BASTON VALENTINA      
GORNEA MARIANA

 CIOCEA FLORIN
  DRINCĂ COSTEL
  DRINCĂ ROMICĂ


DESPRE EVENIMENT:


De  în   
http://www.traditieialomita.ro/traditii-si-obiceiuri/istorie-traditie-si-credinta-in-stelnica/Mai multe imagini : 

https://www.facebook.com/grigoreemilcatalin/posts/1629859413718309

https://www.facebook.com/fany.interzisu/posts/202634766997268?pnref=story.unseen-sectionNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu