marți, 9 ianuarie 2018

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ :Tradiţii şi obiceiuri la Stelnica

A sosit vremea COLINDELOR si am pornit si in acest an sa vestim NAŞTEREA DOMNULUI la instituţiile reprezentative ale judeţului nostru.
Cu sprijinul şi aprobarea doamnei Primar Fănica Decu şi al domnului Director al Şcolii Gimnaziale Maltezi, un grup de 17 elevi din comuna Stelnica , îndrumaţi de bibliotecar, au pornit la COLINDAT.


Am fost cu URATUL la Consiliul Judeţean Ialomiţa, la Prefectura, la Episcopie, la Biblioteca Judeţeană "Ştefan Bănulescu" Ialomiţa, unde colindătorii noştri au fost ascultaţi cu drag şi au fost recompensaţi prin grija expresă a domnului Preşedinte Victor Moraru, a Prea Sfinţitului Părinte Vincenţiu, a domnului Prefect Gigi Petre cărora le mulţumim pentru primire şi amabilitate.

        În ajunul Crăciunului COLINDĂTORII au umblat cu URATUL pe la casele Stelnicenilor cărora le-au vestit NAŞTEREA DOMNULUI.


CRĂCIUN FERICIT ȘI PLIN DE BUCURII AM URAT TUTUROR!


      În Sfânta zi a Nașterii Domnului Iisus Hristos, grupul de Colindători Muguraşi de Stelnica au participat la Slujbă, alături de enoriașii parohiei Sf. Pantelimon . La finalul slujbei au înalţat COLINDE după datină, pentru toți cei prezenți și au luat aminte la cuvântul de învățătură rostit de părintele Parohiei Stanchi Marius care, i-a răsplătit cu daruri dulci.


            
                     BOBOTEAZA 2018 sărbătorită la Stelnica
   În sfânta zi a Botezului Domnului Iisus Hristos, enoriaşii din comuna Stelnica au poposit la Slujbă,  la Parohia Sf. Pantelimon, unde Părintele Stanchi Marius a slujit Aghiasma Mare pe care fiecare credincios a luat-o cu credinţă , apoi a BOTEZAT enoriaşii prezenţi, caii, căruţele şi maşinile conform TRADIŢIEI , după care au poposit pe malul BRAŢULUI BORCEA pentru a recupera CRUCEA care a fost aruncată de preot în apă. Curajosii flăcăi au profitat de timpul primăvăratic şi s-au întrecut de zor care să fie câstigătorul. LILIAN ROŞU a fost tânărul care a recuperat Sf. CRUCE în acest an, după care toţi participanţii au fost răsplătiţi de către doamna Primar, Fănica Decu cu Diplome şi PREMIU pentru câştigător.
Apoi toţi cei prezenţi s-au deplasat pe izlazul din satul Maltezi pentru bine cunoscuta paradă a cailor şi căruţelor, apoi cursa călăreţilor care, în acest an a fost formată din 6 cai şi călăreţii care s-au întrecut cu toate forţele şi priceperea de care au dat dovadă să fie câstigători ai marelui Premiu oferit de către doamna Primar Fănica Decu.

Şi la această Datină au participat aproape toţi cei în putere din cele două sate ale comunei Stelnica cărora le urez din suflet să aibă un NOU AN plin de bucurii, împliniri, sănatate şi tradiţionalul : LA MULŢI ANI!>


Momente din timpul desfăşurării evenimentelor

Hramul Bisericii Ioan Botezătorul din Maltezi

        Acum, după ce Iisus Hristos a fost Botezat în apa Iordanului se cuvine să îl sărbătorim şi pe cel căruia Bunul Iisus Hristos i-a spus:" Vin` Ioane şi cutează şi pe Mine Mă BOTEAZĂ!`

    Sf. Ioan Botezătorul este patronul spiritual şi ocrotitorul Parohiei din satul Maltezi, comuna Stelnica şi este sărbătoarea care adună iarăşi credincioşii la biserică , în jurul Preotului Mitruş Titi Simion şi îl cinstesc cu mare respect pe ocrotitorul Lăcaşului sfânt. Alături de toţi credincioşii au fost şi o parte din Consilierii locali şi doamna Primar, Fănica Decu, cea care a dus mai departe tradiţia fostului domn Primar Brateş Costel, care se îngrija ca fiecare enoriaş să primească câte un prinos la sfârşitul slujbei. Aşa s-a întamplat şi în acest an, când toţi cei prezenţi au primit câte un mic dar.

La mulţi ani Frumoşi, Binecuvantaţi şi Sănătoşi să vă dăruiască Bunul Dumnezeu şi Sfântul Ioan Botezătorul, cel sărbătorit astăzi!


                                                          Momente din timpul slujbei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu