marți, 7 decembrie 2010

Seara lui Mos NicolaeSFÂNTUL IERARH NICOLAE
"Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor." (din Tropar)

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.
Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.
Ce aduce “Mos Nicolae” la Stelnica?
La fel ca in fiecare an, de cand este primar, d-nul Costel Brates s-a ingrijit si anul acesta ca toti elevii de la cele doua scoli si cele doua gradinite din comuna Stelnica, sa primeasca daruri de Mos Nicolae. Numai dumnealui stie ce greutati o fi intampinat pana a strans fondurile necesare pentru a putea sa ofere tuturor elevilor si prescolarilor mult asteptatele cadouri de Mos Nicolae! Dar, fericirea copiilor se vedea pe fetele tuturor, atunci cand intrau in biblioteca, dupa orele de curs, cu pungile de la Mosul! Asa am aflat ca Mos Nicolae a venit si anul acesta la Scoala Maltezi!
Ce este oare mai frumos pe aceasta lume, decat sa vezi chipul fericit al unui copil?
Felicitari domnului Primar si mii de multumiri din partea tuturor copiilor fericiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu