joi, 17 mai 2018

~ŞI NOI CINSTIM 100 de ani de ROMÂNIA~

  „De ÎNĂLŢARE, să ne aducem aminte şi să ne cinstim Eroii!” la  MONUMENTUL EROILOR

  Înălţarea Domnului, sărbătorită la patruzeci de zile după Învierea Domnului, este şi ziua de de pomenire a tuturor Eroilor neamului românesc.
   În luptele mondiale de la începutul secolului trecut, România a pierdut aproape un milion de soldaţi şi oameni de rând. Jertfa acestora este asemănată martiriului creştin, în baza cuvintelor Sfântului Apostol Ioan: "Mai mare dragoste decât acesta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi" (Ioan 15, 13).
    
Cultul eroilor, adică pomenirea din generaţie îin generaţie a celor care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea credinţei ortodoxe şi a patriei, este o adevărată cultură a sufletului românesc, care simte că iubirea e mai tare decât moartea.
 Pentru cinstirea şi pomenirea  lor şi a Eroului Aviator, SAVA PÂRLOGEA, 


 PRIMĂRIA  Comunei  Stelnica în colaborare cu Şcoala Gimnazială Maltezi, Preoţii Parohi din Localitate şi Biblioteca “ION GHELU DESTELNICA”  a organizat astăzi, 17 mai, de “ZIUA EROILOR” , la MONUMENTUL din localitate, o festivitate  în care au cinstit aşa cum se cuvine dubla sărbătoare a Înălţării Domnului Iisus Hristos şi a  Zilei Eroilor.
     

 La acest eveniment  Ceremonia Militară a fost asigurată de Baza Aeriană 86 Borcea-Fetești  în frunte cu domnul General de Flotilă Aeriană,  Cătălin Băhneanu şi Unitatea Militară de Jandarmi Feteşti.

   
   
Slujba de Pomenire a eroilor a fost oficiată de către preoţii Stanchi Marius, Simion Mitruş din localitate şi  Preot Iliescu Dan de la U.M. . Au fost prezenţi şi membri  ai  ANCMRR - Filiala Feteşti  împreună cu locuitori ai comunei, tineri şi bătrâni, care au dorit să aducă OMAGIU  EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC.



Momente din timpul desfăşurării evenimentului:


  După terminarea slujbei de pomenire a eroilor neamului, au fost rostite cuvântări de omagiere a evenimentelor petrecute în timpul primului Război Mondial şi însemnătatea acestora pentru POPORUL ROMÂN de către doamna Primar Fănica Decu, d.nl General de Flotilă aeriană, Cătălin Băhneanu, d.nl Director Daniel Grasu şi d.nl prof. De Istorie, Mihai Păun.
  

 S-au depus Coroane şi buchete de flori de către toate instituţiile prezente şi apoi cu onor militar s-a încheiat manifestarea de la Monumentul Eroilor.







  

La căminul Cultural cei dornici au putut viziona apoi  FILMUL ISTORIC , intitulat : "Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt!"..... “Ci, în inimile voastre!”, a mai zis Nicolae Iorga. 


Acest film a fost  realizat recent de către nepoata unui veteran de război,  regizor Camelia Moise, un documentar de 100 de minute despre o localitate din România dar, mai ales, despre cum s-a reflectat marea istorie a României în viaţa oamenilor de acolo de-a lungul celor 100 de ani de ROMÂNIE.




    Un gând aparte se cuvine eroilor care au făcut, în bucăţica lor de existenţă, un mare bine celor trăitori azi, în această Românie, de acum!









Pentru cei interesaţi , filmul  poate fi vizionat şi aici:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu