vineri, 28 iulie 2017

HRAMUL SF. PANTELIMON, DOCTORUL FĂRĂ DE ARGINŢI, ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor

     
   Joi, 27 iulie 2017, în comuna Stelnica, a fost zi de mare sărbătoare. Credincioşii au cinstit din nou pe Sf. Pantelimon - Patronul spiritual al Bisericii din satul Stelnica şi s-au rugat lui, cel care, în timpul vieţii a alinat durerile oamenilor, să-i apere de toate suferinţele şi greutăţile vieţii.Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos. 
A pătimit moarte martirică în anul 303, când i-a fost tăiat capul, nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat Fericitul a rodit.
    Având BINECUVÂNTAREA PREASFINŢITULUI PĂRINTE VINCENŢIU, EPISCOPUL SLOBOZIEI ŞI CĂLĂRAŞILOR, doamna Primar FĂNICA DECU, alături de preotul paroh Stanchi Marius, consilieri şi enoriaşi au făcut toate demersurile necesare pentru ca această sărbătoare a bisericii noastre să fie cinstită aşa cum se cuvine.


Biserica a fost pregătită de sărbătoare şi la sfânta Liturghie au slujit ca invitaţi Preotul Manolache Victor şi Preotul Brateş Alexandru - fiu al satului împreună cu Părintele  Stanchi Marius, parohul bisericii Sf. Pantelimon din Stelnica
     În cuvântul său de învățătură,  Părintele  a evidențiat virtuțile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon doctor fără de arginţi. Mila sa față de  orice om aflat în suferinţă se vădea însă nu numai prin faptul că ușura şi înlătura durerile, dar la toate acestea adăuga ceva în plus. Tot ceea ce căutau să-i dea bolnavii, fie că primea pentru ca el să-l împartă la săraci, ori spunea bolnavului vindecat să-l dea el la săraci. 
De aceea i se şi spunea Sf. Pantelimon, doctorul cel fără de plată. Și ceva mai mult, averea pe care o moșteni de la părinții săi o împărţi la săraci. Pentru toate aceste milostenii ale sale, lumea îi schimba numele său din Pandoleon, în acel de Pantelimon, care tâlcuit în limba noastră, înseamnă întru totul milostiv….

La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicii Preoți au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii bisericii adormiți întru Domnul.
   

Momente din timpul sf. Liturghii...

 La invitația domnei Primar Fănica Decu ne-au onorat cu prezența si au dat răspunsurile la strană trei membri ai Corului psaltic “ Tronos” al Patriarhiei Române conduşi de d-nl BOGDAN MARIN. .

FELICITĂRI DOAMNEI PRIMAR , PREOŢILOR ŞI TUTUROR CELOR CARE         S-AU IMPLICAT ÎN PREGĂTIREA ACESTUI  EVENIMENT RELIGIOS!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu