joi, 5 iulie 2012

BIBLIO -VACANŢA continuă cu ziua dedicată ARTEI şi ARTIŞTILOR.

  Astăzi , picturile lui ŞTEFAN LUCHIAN au trezit interesul celor prezenţi în bibliotecă, la atelierul de creaţie.

Am început prin a prezenta copiilor câteva date biografice, am văzut apoi o expozitţe a tablourilor foarte valoroase ale marelui pictor.
După aceea am avut posibilitatea să vizionăm prin video - proiecţie, filmul de lung metraj:
 "ŞTEFAN LUCHIAN"
LUCHIAN, NICI SINGUR, NICI MEREU SĂRAC....
Însemnările Laurei Cocea demontează mai multe mituri false referitoare la biografia lui Ştefan Luchian. În primul rând, cel conform căruia marele artist ar fi murit singur şi uitat de toţi. Chiar dacă nu s-a căsătorit şi nu a avut copii, Luchian s-a bucurat totuşi de sprijinul unei familii devotate până la sacrificiu.

O altă prejudecată încă larg răspândită este aceea că pictorul ar fi trăit toată viaţa în mizerie. Nimic mai fals. Chiar dacă a murit sărac, Ştefan Luchian se născuse într-o familie înstărită. Originile lui nu erau deloc plebee.

Cu toate că a rămas de timpuriu orfan de tată (la numai 9 ani), Luchian s-a bucurat de o copilărie lipsită de griji şi de o educaţie aleasă. Mama lui, Elena, şi-ar fi dorit ca fiii ei să îmbrăţişeze cariera militară, continuând tradiţia paternă. S-a resemnat însă în faţa refuzului hotărât al primului ei născut. Ştefan a absolvit Şcoala de Belle Arte din Bucureşti. Şi-a continuat apoi studiile artistice la München şi Paris, petrecând câte un an în fiecare dintre aceste metropole cultu­rale. În străinătate n-a dus deloc o existenţă ascetică, fiind familiarizat atât cu cursele de cai, cât şi cu viaţa de noapte. Se pare, de altfel, că în capitala Franţei a contractat groaznica maladie care avea să-l răpună la numai 48 de ani.
(SURSA:  www. jurnalul.ro  : Pe urmele lui Luchian: comoara ascunsă la Botoşani articol scris de: Miruna Munteanu)


Vali asterne pe hartie o imagine din "VIZITA" de I.L.Caragiale!


Ceilalti, privesc la filmul ce este prezentat si impartasesc impresii despre viata lui
Stefan Luchian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu