ZIARUL IALOMITA DE VINERI 4 IUNIE 2010
ZILELE BIBLIOTECII STELNICA
Săptămâna trecută redacţia noastră a primit o invitaţie la un eveniment cultural ”Ziua Bibliotecii Stelnica”. Concepută îngrijit, cu o calitate deosebită a hârtiei şi elegant adresată, invitaţia era dedicată lansării unei cărţi: „Istoria veche a Stelnicii. Monografie”, o carte deosebită, scrisă de un stelnicean, Ion Munteanu, apărută la Editura HELIS. Vineri, autorul Ion Munteanu s-a bucurat de prezenţa directorului Editurii HELIS - Gheorghe Dobre, autorităţilor judeţene prin Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, prof. Silvian Ciupercă, Directorul Bibliotecii Judeţene „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, Mihaela Racoviţeanu şi Şeful de Serviciu - Elena Alexandru, de reprezentanţii autorităţii locale: primarul Costel Brateş, viceprimarul Ancuţa Zainea şi consilieri locali, bibliotecara Ionelia Şerban, cea care a redactat monografia, cât şi de bibliotecarele din Feteşti, Făcăeni şi Vlădeni, cadre didactice, localnici, copii şi iubitori ai culturii, dornici de a cunoaşte mai multe despre istoria locului.„Istoria veche a Stelnicii”„Istoria veche a Stelnicii. Monografie este prima parte dintr-un întreg de patru volume ce constituie monografia completă a Stelnicii, lucrare prezentată într-un manuscris de aprox.1400 pagini, exact acum un an, tot la Ziua Bibliotecii.Ion Munteanu s-a născut la 13 iunie 1929, fiind al cincilea din cei nouă copii ai unor plugari. A urmat şapte clase primare în Stelnica, Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iaşi şi Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa pe care l-a absolvit în anul 1950 cu Diplomă de Merit. A urmat apoi Facultatea de Silvicultură din Braşov şi munca în diferite unităţi silvice unde şi-a desăvârşit pregătirea profesională atât în problemele silvice cât şi cele economice, slujind aproape 30 de ani în Centrale Industriale de profil şi Ministerul Pădurilor şi Protecţiei Mediului ca expert de gradul I.Ion Munteanu a dovedit înclinaţii şi uşurinţă în scris fiind membru al cenaclului „Mihai Eminescu” din Braşov, pe perioada studenţiei, mai târziu publicând articole în presa de specialitate, legate de ştiinţele silvice şi plantele medicinale.
„Trupa în căruţă” de Stelnica.
O prezenţă notabilă a constituit-o actorul Bogdan Ghelu, fondatorul „Trupei în căruţă”, care an de an este prezent la Ziua Bibliotecii Comunale „Ioan Ghelu Destelnica” din Stelnica. Bogdan a prezentat un film al TVR Iaşi, în care este evocată personalitatea complexă a actorului, regizorului, profesorului şi tatălui său, Ion Ghelu Destelnica - patronul spiritual al bibliotecii din comună. O surpriză din partea organizatorilor a constituit-o scurta dramatizare din „Păcăliada” de Ion Ghelu Destelnica, în interpretarea „actorilor” de cinci sau şase ani, de la Grădiniţa Stelnica.
„Studiu sociologic despre anxietăţile limbricilor împăiaţi” de Florin Ciocea
Un alt moment frumos l-a constituit lansarea volumului de poezii „Studiu sociologic despre anxietăţile limbricilor împăiaţi” al lui Florin Ciocea, apărut la aceeaşi Editură HELIS, volum ce s-a bucurat de succes în rândurile audienţei şi datorită lecturii pasionale făcute de însuşi autorul. Acţiuni culturale de calitate şi audienţă pe măsură s-au petrecut şi se petrec la Stelnica, lucru ce ne îndreptăţeşte să apreciem şi să felicităm eforturile organizatorilor, mai ales în situaţia actuală, când în plină criză, găsim momente de „respiro” pentru a ne încărca intelectual şi emoţional.
( Oana ŞERBAN
( Oana ŞERBAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu