marți, 20 noiembrie 2012

Elevii din Stelnica au vizitat Flotila 86 Aeriană

"Flotila 86 Aeriană" Feteşti, şi-a deschis portţile şi pentru un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale Maltezi - Stelnica.
  Acest lucru a fost posibil datorită d-lui Primar Brateş Costel care a sponsorizat această excursie şi le-a oferit posibilitatea unui număr de 40 de copii de la clasele I-IV, însoţiţi de doamnele învăţătoare să descopere câteva din tainele Aviaţiei Militare.
  Ajunşi acolo, am fost întâmpinaţi de către domnul Colonel Popovici Cristian, omul care a fost şi ghidul acestei incursiuni a elevilor în necunoscuta lume a aviaţiei militare, şi căreia trebuie să-i fim recunoscători pentru amabilitatea şi grija de care a dat dovadă.
  Bucuria şi uimirea de pe chipurile copiilor a fost mare şi asta se vede şi din imaginile prezentate in filmul de mai jos. Fiecare a avut posibilitatea să vadă cum arată un avion  MiG-21 LanceR. în carlingă.
"-Ce de butoane! exclamau ei.Oare cum se manevrează?"
"-VREAU SĂ FIU ŞI EU PILOT DE VÂNÂTOARE!" a exclamat altul...
 Oare câte vise se vor împlini?
Apoi a urmat demonstraţia live: au văzut şi două decolări si aterizări . A fost norocul lor, că a ţinut şi vremea bună cu ei. Altfel nu era zbor!
La plecare elevii au mulţumit d-lui Colonel Popovici Cristian pentru prezentare şi pentru răbdarea de care a dat dovadă când a răspuns întrebărilor tuturor, dar şi d-lui Primar Costel Brateş.





Care sunt misiunile acestei Baze Militare?

• descoperirea, identificarea şi combaterea actelor ilicite la regimul de zbor în spaţiul aerian naţional;
• participarea la menţinerea integrităţii spaţiului aerian NATO;
• asistenţa de navigaţie pentru aeronavele militare şi civile;
• acţiuni umanitare şi misiuni de căutare, salvare, evacuare în cazul producerii unor catastrofe sau calamităţi naturale;
• curierat, legătură şi transport aerian de trupe;
• cercetarea aeriană a unor zone sau raioane;
• transportul echipelor mobile de intervenţie;
• asigurarea şi menţinerea disponibilităţii elementelor de infrastructură şi utilitare ale aerodromului.


Scurt istoric


La 10.03.1952, prin ordinul Marelui Stat Major se înfiinţa Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României şi îşi începe activitatea la 19.03.1952, pe aerodromul Deveselu. Structura organizatorică includea: comanda regimentului, statul major, patrula comandă şi trei escadrile de aviaţie de vânătoare. Iniţial, regimentul a avut în dotare avioane IAK-11 şi IAK-18, iar începând cu luna mai 1952, au început să intre în serviciu avioanele MiG-15, în scurt timp regimentul devenind operaţional.

La 15.07.1953, Regimentul 206 Av. V.Ta. este dislocat pe aerodromul Ianca, unde îşi desfăşoară activitatea până la 01.05.1955. Începând cu această dată iese din compunerea Diviziei 66 Av. Ta. şi trece în subordinea Diviziei 23 Av. Ta. şi se redislocă pe aerodromul Otopeni. După dislocarea pe acest aerodrom, piloţii regimentului au început să zboare pe un nou avion de vânătoare (MIG-17 PF Fresco), primul avion de vânătoare din România care a fost dotat cu radar de interceptare.

La 09.08.1958 Regimentul 206 Av.V.Ta. împreună cu Baza 499 Tehnică Aerodrom se dislocă pe aerodromul Borcea, unde funcţionează şi în prezent, şi primeşte în dotare o escadrilă de avioane MiG-19. Din anul 1959 regimentul trece în subordinea Diviziei 15 Av.V.Ta. şi primeşte un nou indicativ - Regimentul 86 Aviaţie Vânătoare.

În anul 1967, în viaţa Regimentului 86 Av.V. are loc o schimbare importantă, intrând în exploatare un avion de vânătoare de ultimă generaţie, cu performanţe deosebite: MiG-21F-13. Astfel, Regimentul 86 Av.V. este dotat integral cu avioane supersonice: două escadrile cu MiG-21F-13 şi o escadrilă cu MiG-19. In 1974, acestea din urmă vor ieşi din exploatare şi vor fi înlocuite de noile avioane MiG-21RFMM.

Incepând cu anul 1997, o escadrilă a început un antrenament intensiv pentru a fi în măsură să desfăşoare misiuni în comun cu forţe NATO.

În acest scop, s-a început un program special de antrenare care avea să conducă la obţinerea unui înalt nivel de interoperabilitate şi escadrila de aviaţie vânătoare de bombardament a fost complet înzestrată cu avioane MiG-21 LanceR.

Din data de 15 decembrie 2000, se înfiinţează Baza 86 Aeriană, având în dotare şi elicoptere de tip IAR-330L. Acest lucru extinde gama misiunilor pe care Baza 86 Aeriană este mandatată să le execute.


• Începând cu 1 iulie 2010, Baza 86 Aeriană s-a redenumit Flotila 86 Aeriană.

Sursa: Site FORŢELE AERIENE ROMANE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu