luni, 17 martie 2014

ÎN MEMORIAM TRAICU MOISE- ULTIMUL VETERAN DE RĂZBOI DIN STELNICA


În memoria celui care a fost : MOISE TRAICU

ULTIMUL VETERAN DE RĂZBOI  DIN STELNICA 



NĂSCUT la 15 februarie 1922 - DECEDAT la 15 MARTIE 2014, a trecut la cele veşnice după  ce a împlinit  memorabila vârstă de 92 de ani




Născut în comuna Stelnica jud. Ialomiţa la data de 15 februarie 1922 din părinţi agricultori. TATA: Ristu, MAMA : Riveica. A fost al 5-lea  din cei 9 copii ai familiei.
 Aşa cum erau vremurile, a absolvit 4 clase primare după care a muncit alături de părinţi la muncile câmpului.
 În anul 1941, la vârsta de 19 ani, a fost luat la arme şi după pregătirea militară a fost trimis pe front.
A luptat 4 ani sub REGIMENTUL 23 infanterie CĂLARAŞI, cu arme : mitralieră ZB şi tun antit-anc, contra ruşilor, cu nemţii în Ardeal. A suferit 4 răni groaznice care au lăsat urme adânci în trupul acestui om. Alţi stelniceni de care işi mai aminteşte că au luptat împreună pe front sunt: Gheorghe Zaharia, Anton Zaharia, Gheorghe Văleanu, Marin Văleanu şi mulţi alţii de care spune cu părere de rău, că datorită vârstei înaintate şi a bolii de care suferă, nu-şi mai aduce aminte.
         După ce românii au întors armele contra nemţilor a căzut prizonier, a stat în lagăr la ruşi timp de 5 ani, unde a prestat muncă silnică la mină. Au fost cei mai grei ani unde foamea, frigul şi teroarea asupritorilor erau foarte greu de suportat şi de aceea mulţi prizonieri au cedat şi rămăşiţele umane le-au rămas  pe acele meleaguri. Sunt amintiri greu de evocat !       
    
   A fost eliberat din lagăr în anul 1949 si s-a întors acasă, reluîndu-şi activitatea în agricultură alături de părinţi.
   S-a căsătorit în anul 1950 cu actuala soţie, Paulina, cu care are 3 băieţi si o fată, toţi în viaţă, la casele lor, copii de care este tare mândru.
Nu a fost împropietărit cu pământ după război pt. că a revenit prea târziu acasă şi i s-a spus că tot pământul era deja dat veteranilor şi nu mai aveau de unde să-i dea! Mult mai târziu a primit 5 ha de pământ la insistenţele unui Primar în funcţie  la acea dată.
    A muncit numai la munca câmpului alături de părinţi, a intrat în CAP, iar după revoluţie şi-a primit pământul înapoi conform Legii şi a fost unul dintre gospodarii de frunte ai satului.

Informaţii culese de bibliotecar, 
Şerban Ionelia
 în luna NOIEMBRIE 2013






DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu