miercuri, 25 aprilie 2012

" O perspectivă asupra culturii "– Biblioteca Naţională a României, 24 aprilie



Biblioteca Naţională a României a dedicat ziua a doua a evenimentului O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României, 24 aprilie, ideii de bibliotecă publică, funcţiilor şi misiunii acesteia.



Ziua de 24 aprilie, care a avut ca temă Biblioteca Naţională a României şi bibliotecile publice, a oferit publicului o perspectivă asupra a ceea ce reprezintă azi bibliotecile publice româneşti, ca şi asupra a ceea ce înseamnă funcţia publică a Bibliotecii Naţionale a României: conferinţe, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, spectacole, spaţii de socializare, de schimburi de idei, de experienţe şi de valori – între persoane, între instituţii (inclusiv biblioteci), între persoane şi instituţii.



Din PROGRAM:



Bibliotecile publice din România – formare, informare, spaţiu societal: câteva portrete (I):

Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş – director conf. univ. dr. Octavian Mihail Sachelarie

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi – director drd. Ilie Zanfir

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud – director Oliv Mircea

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov – director dr. Daniel Nazare

Biblioteca Judeţeană „ASTRA” Sibiu – director dr. Silviu Borş



Bibliotecile publice din România – formare, informare, spaţiu societal: câteva portrete (II):



Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor – director Ligia Antonia Mirişan

Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj – director Olimpia Bratu
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi – director dr. Cătălin Bordeianu
Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad – director Florin Didilescu
Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila – director Dragoş Adrian Neagu
Biblioteca Judeţeană Timiş – director drd. Tudor Creţu


Vernisajul expoziţiei de pictură Alexandra Năstasă – Couleurs des femmes;


Inaugurarea Cabinetului Bibliologic;
Expuneri şi dezbatere: Învăţământul biblioteconomic românesc – bilanţ, perspective. Invitate: catedrele de specialitate de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Braşov. Coordonator: prof. univ. dr. Mircea Regneală
Biblioteca Naţională a României şi programele de formare continuă (Serviciul Cercetare. Dezvoltare al Bibliotecii Naţionale a României)

Expoziţie: Literatura biblioteconomică din România – o radiografie (Cabinetul Bibliologic al Bibliotecii Naţionale a României)

La aceste evenimente am participat şi noi, un grup de 20 de bibliotecare, în urma invitaţiei lansate de BNR către Biblioteca Judeţeană Ialomiţa.
Deplasarea a fost facilitată de către d-nl primar Costel Brateş - Stelnica şi d-nl primar Lucian Corlău -Vlădeni, care au asigurat transportul şi cărora le mulţumesc în numele tuturor colegelor.







Cultura - Sanatate

Doi primari din Ialomiţa sprijină deplasarea bibliotecarilor la deschiderea oficială a Bibliotecii Naţionale a României
Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume la 23 aprilie “Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor”, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii. În anul 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “Ziua Bibliotecarului din România”. Din anul 1999 bibliotecarii din România sărbatoresc Ziua Bibliotecarului prin sesiuni de comunicări, vizite de documentare interbibliotecare, excursii, reuniuni şi mese festive.
 În spiritul acestei sărbători au fost şi domnii primari Lucian Corlău, primarul comunei Vlădeni şi Costel Brateş, primarul comunei Stelnica, atunci când au oferit microbuzul primăriei şi respectiv combustibilul aferent pentru călătoria la Bucureşti a unui număr de 16 bibliotecari din bibliotecile publice din judeţul Ialomiţa pentru a participa marţi, 24 aprilie 2012 la evenimentele legate de Deschiderea Oficială a Bibliotecii Naţionale a României. Instituţia îşi va deschide porţile noului său sediu, situat în B-dul Unirii nr 22, Bucureşti, moment mult aşteptat de cetăţenii întregii ţări, care vor beneficia, în sfârşit, de o bibliotecă naţională modernă şi demnă de a face parte din distinsa familie europeană a instituţiilor documentare patrimoniale fundamentale. Biblioteca Naţională a României propune un program de cinci zile care va încerca să prezinte publicului larg funcţiile şi misiunea unei biblioteci naţionale, zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte biblioteci din Sistemul Naţional de Biblioteci din care fac parte şi bibliotecile publice din judeţul Ialomiţa. Este doar o coincidenţă că tot în 23 aprilie biserica creştină îl sărbătoreşte pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual şi protectorul armatei, dar şi sfântul biruinţei. Biruinţa spiritului asupra materialului şi a culturii asupra constrângerilor legate de o cheltuială, o vizită de documentare la Biblioteca Naţională a României. Bibliotecarul public al secolului XXI este bibliotecarul pus în slujba comunităţii, având roluri multiple legate de deservirea ei exemplară şi de aceea, cei 16 bibliotecari, beneficiari ai acestei excursii de studiu mulţumesc celor doi reprezentanţi ai autorităţii locale din comunele Vlădeni şi Stelnica şi îi asigură de o conduită profesională demnă unui astfel de gest.

 Mihaela Racoviţeanu,
 preşedintele Filialei Ialomiţa a
 Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu